Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Внутрішня оптимізація сайту    Як створити вбивчий контент: побудова карти ключових слів

Як створити вбивчий контент: побудова карти ключових слів

like 83
45
25
13

Сьогодні ми підготували переклад випуску «П’ятничної інтерактивної дошки» (Whiteboard Friday, Блог Moz) від відомого західного SEO-фахівця Ренда Фішкіна, де він демонструє простий і зручний спосіб побудови ефективного зв’язку контентута ключових слів під час оптимізації сайту.

Припустимо, на вашому сайті є контент, не заточений під жоден ключ. Як визначити такий контент і, що ще важливіше, як на цьому заробити?
У сьогоднішньому випуску «П’ятничної інтерактивної дошки» Ренд покаже процес створення персональної карти ключових слів, яка допоможе зрозуміти, що потрібно оптимізувати, який контент створювати і як грамотно підібрати ключові слова під час оптимізації сайту.


* у відео є російські субтитри 🙂

 

tabl_alina_1

Усім привіт і ласкаво просимо на черговий випуск «П’ятничної інтерактивної дошки»! На цьому тижні ми обговоримо побудову вбивчого контенту для карти ключових запитів. Сьогодні з цим стикається майже кожен SEO-фахівець, коли проводить аудит, чи то штатний співробітник, підрядник чи агенція.

Ось яку картину ми намагаємося отримати: це все наші цільові ключові слова. Ось весь контент, що у нас є. Припустимо, у нас є ключові слова для всього контенту. Можливо, частина нашого контенту не має ключових слів. Ми намагаємося звести все це в одну карту так, щоб розуміти, що необхідно оптимізувати, який новий контент нам потрібен, який контент краще підходить під те чи інше ключове слово та інше. Так ми визначаємо пріоритети в роботі над кожним новим сайтом, новим проектом.

SEO-картографія

tabl_alina_2

Тут я побудував велику карту, але насправді вона не настільки вичерпна. Я бачив таблиці і з удвічі більшою кількістю колонок, і я впевнений, що багато хто з вас, хто зараз дивиться на мою таблицю, скаже: «О, Ренд, навіть в моїй карті їх більше».

Зазвичай це роблять за допомогою Excel або Google Spreadsheets. Обидва варіанти гарні. На жаль, немає достатньо хорошого софту, щоб зробити це за один клік. Ви можете використовувати інструменти Moz, Searchmetrics або Conductor, щоб отримати ці дані. Також ви можете збирати дані з різних джерел, чи то Screaming Frog, Stat або OnPage.org.

Колонки

Те, що ми намагаємося тут побудувати, по суті, є картою відповідностей між усіма ключами і URL-ами. Насправді, якщо ви проводите ґрунтовну роботу, вам слід знайти місця, де у вас ще немає URL-ів під деякі ключі, оскільки цих ключів раніше не було у плані, але ви все ж таки хочете за ним ранжуватися. І, мабуть, у вас є деякі URL-и, для яких у вас немає ключових запитів. По суті, ви ще не пов’язали ключі та сторінки. І саме ці дії допоможуть вам розставити пріоритети і виконати роботу належним чином.

Потім задумайтеся про пошуковий обсягключів, самостійно або за допомогою інструментів оцініть Title, контент, можливо, сам URL, швидкість завантаження та зацікавленість користувачів. У якості останнього може бути використано середнє число переглянутих сторінок за сеанс або час, проведений на сайті, або ж якась комбінація цих чинників.

Далі звертаємо увагу на внутрішні та зовнішні посилання. На внутрішні посилання ви дивитеся, щоб зрозуміти «Як добре залінкована сторінка всередині сайту? Які у мене тут є можливості?». Зовнішні ж посилання потрібно переглянути для відповіді на питання «Ранжуюсь я чи ні через те, що у мене немає зовнішніх посилань на цей контент?».

Потім дивимося на щось на кшталт page authority, позиції у видачі Google для комп’ютерних пристроїв, позиції у видачі Google для мобільних пристроїв та органічні відвідування, які сторінка отримує з пошукової системи.

tabl_alina_3

Тепер набагато більше колонок, над додаванням яких ви можете подумати. Ще ви можете додати:

  • Анкорний текст (якщо ви хочете проаналізувати внутрішній та зовнішній анкорний текст);
  • CTR з Google-консолі для деяких ключів з подальшим додаванням цих даних. Ми всі знаємо, що дані Google Search Console НЕ феноменальні, але іноді можуть бути корисні.

Ви будете мати більше показників для ключових слів, якщо у пріоритеті буде вивчення більшої кількості ключових слів, наприклад, як у Keyword Explorer:

  • Складність ключового слова.
  • Можливість CTR.
  • Показник важливості та ваш індивідуальний показник важливості – за необхідності можна задати по-різному.
  • Рівень показника конверсії сторінки. Наскільки це посприяє конверсії сайту? Наскільки це добре напряму? Ну і так далі.

Рухаємося далі.

Тепер ви отримали велику карту контенту та ключових слів. «Ренд, а навіщо я це роблю?». Ну дивіться, ця карта дозволяє вам робити безліч надзвичайно важливих речей, а саме:

  • Визначити ключові слова, які не мають відповідного контенту. Простіше кажучи, це виглядає так: «Гей, я краще створю якийсь контент, якщо хочу ранжуватися за цим ключем». Це робота, яку необхідно виконати.
  • Зрозуміти, що саме можна поліпшити у внутрішній оптимізації. Зверніть увагу на оцінку контенту або Title. Зіставте дані з позиціями, і ви відразу помітите: «Зачекайте хвилинку, я на 10-ій позиції. Оцінка мого контенту всього лише 40 зі 100. Чорт, я б міг це поліпшити. Я можу зробити цю сторінку набагато кращою завдяки невеликим інвестиціям у внутрішню оптимізацію». Або, наприклад, ви скажете: «Фух, у мене непогані показники, але блін, швидкість завантаження цієї сторінки реально низька. Дивись, я можу побачити це, порівнявши позиції мобільного та десктопного пошуку. Я ранжуюся набагато вище у десктопном пошуку, ніж в мобільному. Можливо, причина у швидкості завантаження сторінки». Або ж звернемо увагу на інші способи поліпшення внутрішньої оптимізації: «О, чоловіче, та в тебе низький рівень зацікавленості користувачів. Можу посперечатися, що це якраз і занижує потенціал позицій». Добре, з цими двома моментами розібралися.
  • Визначити контент без навмисного націлювання на ключове слово. Отже, припустимо, у мене на сайті є сторінка «Квіти», яка пропонує різні варіанти цих самих кольорів, але цілі тут навмисно не вибрані. Я продаю квіти з доставкою? Чи повинен я націлюватися на це? Я продаю квіти для оранжерей або для посадки у дворі? Чи повинен я націлюватися на це? Яке моє ключове слово тут? Блін, я ще не додав його. Найчастіше, коли ви проводите аудит сайту, ви будете знаходити безліч URL-ів, що не націлені на жодне ключове слово, а повинні були б. Але ж вам потрібно лише трохи попрацювати над оптимізацією, щоб допомогти таким URL націлитися на потрібне ключове слово.
  • Визначити потреби щодо лінкбілдингу. Отже, ми можемо глянути сюди і сказати: «Мої зовнішні посилання зовсім нікуди не годяться, і це відображається на позиціях. Мені варто було б зайнятися лінкбілдингом. Схоже, гарне ранжування цій сторінці не світить». Якщо ви думаєте, що хороша внутрішня оптимізація врятує стан речей – ви помиляєтеся, без лінкбілдингу не обійтися.

Кожне завдання призначене вам на допомогу…

  • Розставляння пріоритетів і фокусування на роботі, що здійснюється – саме це важливо під час аудиту. Виконуючи це, ви точно зможете зрушити з мертвої точки під час SEO-оптимізації.

 

Якщо у вас є хороші ідеї або ви придумали щось класне для вашої карти ключових слів і контенту, я б із задоволенням подивився на них. Залишайте, будь ласка, їх у коментарях. Не соромтеся ставити посилання. Покажіть ваші карти, мені б хотілося знати, які колонки є у вас і як ви їх використовуєте. Сподіваюся, у майбутньому мені вдасться переконати розробників з MozPro створити для вас зручний інструмент для цих цілей. 🙂

Гаразд, все, бережіть себе. Побачимося наступного тижня в черговому випуску «П’ятничної інтерактивної дошки».

Першоджерело: How to Build a Killer Content → Keyword Map for SEO — Whiteboard Friday by: Rand Fishkin

 

 

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Алина Крутоголова

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 оценок, среднее: 4,11 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх