Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    SEO-інструменти    9 безкоштовних SEO-інструментів під час роботи з сайтом

9 безкоштовних SEO-інструментів під час роботи з сайтом

like 66
27
18
21
Безкоштовні інструменти для технічного аналізу

Парсинг

Перелінковка

Швидкість

Безкоштовні інструменти для аналізу структури сайту

Безкоштовні інструменти для зовнішньої оптимізації

На закінчення

У статті розглянемо безкоштовні або з широким функціоналом в безкоштовних тарифах інструменти, які допоможуть під час аудиту сайту, його побіжного аналізу або просування.

Будь-який аудит сайту зазвичай націлений на завдання:

  • визначення просідання трафіку;
  • аналіз стану сайту та його потенціалу в ніші (для нових сайтів або старих, але запущених);
  • оцінка технічного стану сайту перед стартом просування.

Розглянуті інструменти орієнтовані на просунутих користувачів з досвідом роботи над оптимізацією сайтів. Якщо ви ще не seoшник, але хотіли б ним стати, то ознайомтеся з нашою добіркою online-курсів.

Безкоштовні інструменти для технічного аналізу

Парсинг

Будь-аудит починається з парсингу. Він обов’язковий на початковому етапі. Бажано парсити сайт повністю: з усіма сторінками сортування і get-параметрами, а також з усіма правилами для роботів (тегами canonical, правилами robots.txt, заборонами noindex). Це дозволить вам побачити ресурс так, як його бачать пошукові роботи. Якщо в результаті повного парсингу у вас на руках опиняються десятки тисяч рядків, то допоможе парсинг вже з обмеженнями.

Не забувайте про окремий парсинг мобільної версії сайту: за правилами для роботів і без них.

Про найбільш популярні парсери ви можете дізнатися з нашої статті «Огляд ТОП-6 парсерів сайтів». Тут також опишемо менш популярні, але варті уваги та місця на жорсткому диску програми, що справляються з парсингом.

Website auditor вiд SEO Powersuite

Тип: desktop.

Умови: є безкоштовні тарифи.

Реєстрація: не обов’язково.

Десктопна програма для сканування сайту полягає в комплексі програм для різностороннього аналізу веб-ресурсів. Функціонал у неї такий самий, як у платних класичних парсерів. Вона показує помилки і попередження посторінково й у вигляді зведення помилок. Приклад такого зведення:

Website auditor от SEO Powersuite

При своїй доступності програма містить таку функцію, як візуалізація структури. Це технічно складна в реалізації опція, яку проте пропонує Website auditor своїм користувачам.

Вона дає можливість проаналізувати зв’язку внутрішніх посилань і наочно уявити, які сторінки найбільш популярні при внутрішньої перелинковке, а які не мають вихідних зв’язків.

 Визуализация структуры Website auditor

Інші цікаві функції програми:

  • Співвідношення внутрішніх і зовнішніх посилань для кожної сторінки.
  • Звіт про перевірку W3C для HTML-коду кожної сторінки.
  • Непрацюючі посилання і посилання nofollow, що використовуються на вашому сайті.
  • Зведення – скільки сторінок проіндексовано пошуковими системами, а також дата останньої індексації та кешування в Google, Yahoo! і Бінг.
  • Сторінки, що не були проіндексовані в основних пошукових системах.

Завдяки таким докладним звітам ви зможете провести аналіз сайту за чек-листом.

Перелінковка

PageWeight Lite Free Version

Тип: desktop.

Умови: безкоштовно.

Реєстрація: немає.

Відмінно підійде безкоштовна версія класичної програми Page Weight. З її допомогою ви зможете виміряти умовну вагу сторінки та побачити, куди варто «лити» вагу та звідки.

Аналогічну функцію має і Netpeak Spider. Використовуючи ці програми, ви можете побачити, яким посадковим сторінкам приділяється більше уваги та посилаються на них частіше.

Користуватися програмою просто.

Стартова сторінка

PageWeight Lite Free Version старт

Сторінка процесу: якщо в попередньому кроці не було помилки, то має розпочатися сканування сайту.

PageWeight Lite Free Version процесс

У результаті отримані дані можна змінити, перерахувавши вагу на основі власних параметрів.

PageWeight Lite Free Version финал

Можна впорядкувати результати за значенням «Умовний вага» і вивчити сторінки, які отримують максимальну вагу. Якщо всі основні обнародувані сторінки отримують максимальні значення, а решті ваги розподілена рівномірно, то з внутрішньою перелінковкою все гаразд.

Цю ж інформацію, але в менш структурованому вигляді можна знайти в Google Search Console у розділі «Внутрішні посилання».

Ось приклад сайту, над перелінковкою якого потрібно працювати.

Google Search Console «Внутренние ссылки»

Якщо на обнародувані сторінки йде менше посилань, ніж на всі інші технічні або інформаційні, то варто змінити схему побудови довідкового профілю.

Швидкість

Швидке завантаження сайту – одна з найважливіших метрик, що впливають на успіх просування.

Як додаток до стандартних інструментів, що перевіряють швидкість, можна використовувати gtmetrix.com і batchspeed.com. Перший оцінить швидкість завантаження на основі двох сервісів, другий – зручний для перевірки всіх сторінок сайту з метою знайти документи, які потребують оптимізації завантаження.

gtmetrix.com

Тип: онлайн-сервіс.

Умови: є безкоштовні тарифи.

Реєстрація: не обов’язково.

Gtmetrix.com – пропонує перевірити сайт відразу двома джерелами: Google PageSpeed Insights і YSlow. Це дає об’єктивну оцінку і дозволяє дізнатися, які саме параметри швидкості у ваших сторінок.

gtmetrix.com

batchspeed.com

Тип: онлайн-сервіс.

Умови: є безкоштовні тарифи.

Реєстрація: не обов’язково.

batchspeed.com – інструмент, який використовує дані Google Page Speed Checker. Але головна його особливість – він перевіряє всі основні сторінки відразу або заданий список сторінок, або карту сайту. Результати видає як для мобільних екранів, так і для десктопу.

batchspeed.com

Безкоштовні інструменти для аналізу структури сайту

До структури будь-якого сайту пред’являється кілька вимог: простота та логічність. Відвідувачу не повинно бути важко розібратися, на якій сторінці він знаходиться і як перейти до іншого розділу чи потрапити в каталог. Перевіряти структуру свого сайту варто в випадках, коли:

  • в індексі пошукових систем, крім потрібних сторінок, є ще й сміттєві (сторінки з get-параметрами, порожні сторінки, повні або неповні дублі сторінок);
  • під час створення нового документу на сайті ви не завжди розумієте, в яку категорію його помістити;
  • сервіси статистики показують, що користувачі швидко покидають сайт (звичайно, причин тут може бути маса, але виключати заплутану структуру не варто).

Кращі помічники – системи статистики, які за замовчуванням безкоштовні:

У ScreamingFrog оцінити структуру можна після парсингу сайту, просто переключивши режим відображення даних.

ScreamingFrogSEOSpider структура

Яндекс.Вебмайстер → Індексування → Структура сайту.

Тут ви зможете оцінити, як структуру сайту бачить робот Яндексу.

Яндекс.Вебмастер структура сайта

Корисною опцією є оцінка частки сторінок, які знаходяться в пошуку з усієї кількості проіндексованих. Завдяки їй можна оцінити, які розділи низько оцінюються пошуковою системою, щоб у майбутньому працювати над наповненням сторінок і стимуляцією їх обходу роботами.

Детально про правила, яких варто дотримуватися під час створення структури читайте тут: «Структура комерційного сайту та SEO».

Безкоштовні інструменти для зовнішньої оптимізації

SEO SpyGlass вiд SEO Powersuite

Тип: desktop.

Умови: є безкоштовні тарифи.

Реєстрація: не обов’язково.

Потужний інструмент для аналізу посилального профілю, аналог Ahrefs.com.

Функції:

  • оцінка частки nofollow і dofollow посилань;
  • динаміка приросту доменів і зворотних посилань;
  • частка доменів з унікальними IP-адресами;
  • демонстрація хмари анкорів;
  • частка посилань із різних доменних зон;
  • частка доменів, що посилаються, з різних доменних зон.

Особливою функцією є Penalty Risk – оцінка ймовірності потрапити під санкції Google, на основі якості доменів, що посилаються .

Ось так програма оцінює якість посилальної маси інтернет-магазину елітного алкоголю: понад 95% якісних доменів роблять ризик потрапити під санкції низьким.

SEO SpyGlass от SEO Powersuite

Domain Comparison – дозволяє порівняти посилальні показники вашого домену з конкурентним. У безкоштовному тарифі є порівняння тільки з одним конкурентом. Тут ваш сайт порівнюється з конкурентом за кількома параметрами.

SEO SpyGlass сравнение доменов

Аналіз показує, що сайт конкурента перевершує тей, що аналізується, за багатьма метриками: від кількості та якості доменів до їх якості та популярності посилань (domain inlink rank). Значить, варто планомірно покращувати контрольний профіль. Рекомендації, як це правильно робити і не спровокувати підозри пошукових роботів, описані в нашому циклі статей про нарощування посилальної маси.

Відомо, що під час нарощування посилальної маси найбільш ефективний аутріч, про його подробиці, про тонкощі ми писали в статті «Аутріч: як ефективно нарощувати посилання».

Під час розширення посилального профілю таким чином  потрібні сервіси, які знайдуть контакти майданчику, що сподобався . Зручним інструментом для пошуку контактів веб-майстра, майданчик якого вас зацікавив, є Hunter.io.

hunter.io

Тип: онлайн-сервіс.

Умови: є безкоштовні тарифи.

Реєстрація: не обов’язково.

Сервіс швидко знайде електронну пошту на будь-якій сторінці сайту, досить вписати в поле пошуку адресу головної сторінки сайту, що цікавить вас.

hunter.io

Використання декількох контактів підвищить ваші шанси отримати відповідь від власника майданчика.

Під час побудові посилального профілю краще використовувати якісних донорів. Wikipedia.org знаходиться в ТОПі таких майданчиків, і мало який оптимізатор відмовиться поповнити нею кількість посилань свого сайту.

Помічником у пошуку місць для розміщення посилання на свій сайт в статтях Wikipedia.org є інструмент Wikigrabber. Він шукає сторінки в енциклопедії, на яких розміщене непрацююче посилання. Знайшовши таку статтю, ви можете запропонувати її автору замінити непрацююче посилання.

Wikigrabber вiд Webfx

Тип: онлайн-сервіс.

Умови: є безкоштовні тарифи.

Реєстрація: не обов’язково.

Принцип роботи: вводите ключове слово і через кілька секунд отримуєте список статей з Wikipedia.org, де можна розмістити посилання.

wikigrabber

Раніше ми писали і про інші безкоштовні сервіси, що часто використовуються, і які допомагають в процесі роботи з проектом.

На закінчення

Безкоштовні інструменти, хоч і обмежені в функціоналі, але дозволяють швидко оцінити базові метрики сайту. Якщо ви знаєте про нові корисні сервіси, поділіться, будь ласка, ними в коментарях.

Хочете глибший аналіз поточного стану сайту?

Заповнити заявку

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Ольга С.

SEO-аналитик

Работала в рекламе, занималась копирайтингом.

Дожила до своих лет, предсказала будущее, вывела в ТОП сайт ветеринарной клиники.

Сейчас помогаю развивать клиентские проекты в SiteClinic.

Девиз: Рано или поздно это придется сделать, поэтому лучше рано.

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 оценок, среднее: 4,89 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх