Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Відеоуроки | SiteClinic.TV    Крауд-маркетинг: проблеми, їх рішення, підвищення ефективності

Крауд-маркетинг: проблеми, їх рішення, підвищення ефективності

like 40
19
13
8

Під час невеликого видеоуроку Олександр Явтушенко розповів, які проблеми можуть виникнути в процесі використання крауд-маркетингу, які варіанти роботи з SEO-спеціалістом можуть бути і як можна поліпшити ефективність роботи крауд-маркетингу.

Нижче відеозапис, презентація і текстова версія відео.

Відеозапис

Презентація

Текстова версія

Сьогодні хочу розповісти про проблеми, пов’язані з використанням цього методу, і тому, як можна зробити сам метод ефективнішим.

Крауд-маркетинг – метод збільшення продажів через спілкування з користувачами, яких цікавить ваша компанія або послуги на тематичних сайтах.

Саме так він трактується у класичному маркетингу. Початкова мета крауд-маркетингу – залучення клієнтів і продажі, з приходом в SEO акцент змістився на проставлення посилання. У зв’язку з посиленням санкцій Яндексу та Google оптимізатори стали шукати інші способи отримання посилань, і їх погляд упав саме на крауд-маркетинг.

Чому саме цей метод? Мається на увазі, що за такими посиланнями будуть переходи. Якщо переходи є – це найкращий сигнал, що таке посилання не спамне і приносить користь відвідувачам.

Як тільки про цей метод заговорили, його відразу почали сприймати як заміну посилального просування. І досить швидко побачили, що це не так. Так, це метод роботи над поліпшенням зовнішніх чинників, але повністю замінити весь комплекс заходів крауд-маркетинг не може.

Багато фахівців розчарувалися, оскільки у багатьох тематиках немає достатньої кількості заходів, де можна було б спілкуватися з клієнтами і намагатися залучити їх на свій сайт.

Проблеми під час використання крауд-маркетингу

– Виродження методу в класичний спам

Просто він не автоматичний, а більш якісний – ручний. Причина проста – часто на підготовку якісної відповіді, особливо якщо потрібні спеціальні знання, потрібен час, потрібно добре розбиратися в тематиці. Можливо, потрібно не один раз відповісти, а вести постійний діалог.

Звичайно, набагато легше написати невелике повідомлення за 2-3 хвилини, яке буде не тільки містити посилання, але і буде трохи більш розгорнуте.

Усі говорять, що крауд-маркетинг повинен бути якісним, але по факту далеко не всі оптимізатори так роблять.

Що робити? Все залежить від ставлення оптимізатора і того, наскільки якісно він готовий виконувати свою роботу. Потрібно звертатися до компаній і фахівцям, які готові надавати ці послуги якісно.

– Є тематики, в яких немає відповідних майданчиків

Наприклад, всього 5 майданчиків, де можуть знаходитися потенційні клієнти, інші використовувати недоцільно.

– Відсутність компетенції

Найчастіше потрібні додаткові знання, і оптимізатор просто не може дати повноцінну відповідь. Є тематики, в яких достатньо життєвого досвіду, емоційних висловлювань, але тематика, яка, наприклад, більше належить до техніки або якоїсь вузької спеціалізації, вже вимагає компетенції. Фактично без участі співробітників компанії дати повноцінну відповідь і залучити клієнта не вийде.

Що робити з вузькими тематиками

Якщо ви бачите, що список майданчиків, на яких ви можете розміщуватися, закінчується, можна змістити акцент – займатися не крауд-маркетингом, а працювати з конкретними майданчиками.

Зрозуміло, оптимізатор не може взяти цю роботу на себе і спілкуватися з фахівцями на рівних, сперечатися з ними, висловлювати думку, давати поради і т.д.

Що може зробити SEO-фахівець:

– Підбирати потенційно цікаві майданчики
– Допомагати в оформленні та прокачуванні аккаунту.
– «Закидати наживку»

Якщо є якісь питання, цікаві для компанії, і вони не обговорюються на форумі або тема була створена 2 роки тому і її потрібно підняти знову, оптимізатор може зі свого аккаунту під виглядом клієнта «закидати наживку», створювати таку тему і допомагати таким чином фахівцям підтримувати потрібні теми, в яких у компанії є комерційні переваги.

– Моніторити інтернет на предмет появи нових таких майданчиків
– Відстежувати ефективність (дивитися кількість переходів, якщо налаштовані цілі, відслідковувати, чи є замовлення, дзвінки). Відповідно, якщо ви бачите, що з одного майданчика йде багато замовлень, йому можна приділити більше уваги.

У результаті робота ведеться тільки з декількома майданчиками, на яких оптимізатор допомагає фахівцям компанії вести активне спілкування.

Друга проблема – компетенція

Як уже говорив, якщо тематика вузька, то оптимізатор не зможе дати повноцінну відповідь.

Що можна робити в цьому випадку?

Потрібно налагодити співпрацю з фахівцями компанії. Це можна робити по-різному:

1 варіант

Якщо є якісь питання щодо ціни, акцій, оптимізатор може відповідати на них самостійно.
Питання більш складні треба відбирати і передавати фахівцям компанії.

2 варіант

Коли всі питання стосуються вузької спеціалізації, оптимізатор може відбирати майданчики і повністю передавати список питань співробітникам компанії.

3 варіант

Оптимізатор проводить навчання всередині компанії: показує, як відбирати майданчики, як прокачувати аккаунт, вести спілкування, в якому випадку краще проставити посилання, в якому – не варто, як відстежувати ефективність майданчиків, з якими працює компанія.

Що відбувається на практиці

Поділюся своїм досвідом. Компанія займається впровадженням процесу автоматизації на великих підприємствах. Однозначно: компетентно відповідати на питання SEO-фахівець не може.

Були відібрані площадки через пошук SEO-спеціалістом, співробітники компанії також підготували свій список. Одержаний список проаналізували, відібрали близько 10 майданчиків, на яких є сенс створювати постійні акаунти і підтримувати їх. На інших майданчиках залишили повідомлення і прийняли рішення моніторити їх, і в залежності від результату думати, що з ними далі робити.

З якими труднощами зіткнулися?

1. Було складно пояснити всім співробітникам, що від них вимагається, коли маркетолог передавав потрібну інформацію співробітникам, виникали деякі складності.
2. Відсутність мотивації. Багато співробітників сприйняли таку роботу як незрозуміле навантаження, додаткову непотрібну роботу, намагаючись ухилятися. У результаті відповіді виходили малокорисними.
3. Зайнятість співробітників. Були випадки, коли на поставлене запитання міг відповісти тільки один фахівець, але він здає проект і звільниться через тиждень-два. Відповідно, ефективність відповіді через тиждень-два вже менше.

Що дало компанії впровадження крауд-маркетингу: розширили клієнтську базу – збільшилася кількість запитів від потенційних клієнтів, в плані SEO – додаткові посилання і переходи.

На закінчення – що може зробити крауд-маркетинг ефективнішим:

  • Можливо, повідомлення про те, що «я бачив хороший товар тут і тут» зацікавить користувача, але набагато більше його зацікавлять знижки та акції. Бажано намагатися прив’язувати ваше повідомлення до них.
  • Можна працювати з корисним контентом на вашому сайті. Наприклад, калькулятор в будівельній тематиці, корисні статті, яких немає на інших ресурсах – дивіться, що найчастіше запитують під час дзвінків або в мережі, і готуйте матеріали, які відповідають на ці питання, посилайтеся на них під час спілкування на інших майданчиках.
  • Аналізуйте ефективність майданчиків, з якими ви працюєте: ви зрозумієте, від яких майданчиків можна відмовлятися, на яких акцентувати свою увагу. Оцінюйте свої коментарі та манеру спілкування – дивіться, які види коментарів приводять більше людей на ваш сайт.

Успішного руху!

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Вера Гапеева

SMM-специалист

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 оценок, среднее: 4,60 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх