Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Копірайтинг    Лексика на сайті: поширені помилки, корисні сервіси та маленький тест

Лексика на сайті: поширені помилки, корисні сервіси та маленький тест

like 97
56
12
29

У середньому лексикон людини становить 6000 слів. Причини їх неправильного вживання часто криються у відсутності конкретного слова в активному словниковому запасі автора або банальної неуважності. Сьогодні ми розглянемо поширені лексичні помилки в текстах на сайтах і наведемо кілька корисних ресурсів. А в кінці статті бажаючі зможуть пройти невелику тестову перевірку на знання правил правопису деяких слів російської мови.

Поширені лексичні помилки

– Порушення сполучуваності слів

Часто на сайтах інтернет-магазинів можна зустріти словосполучення, значення яких суперечить загальній логіці оповіді. Наведемо кілька прикладів.

1Слово «прейскурант» вже містить поняття вартості послуг, слово «цін» зайве.
2
Дієслово «позичити» позначає «дати в борг», а не «зайняти». 
3Ціни можуть бути низькими або високими, товари – дорогими або дешевими. 
4 5«Винайти» – це відкрити те, чого не було раніше. Вживати це слово слід лише для позначення чогось нового.

– Помилки в схожих словах

Пароніми – слова, які схоже звучать, але мають абсолютно різне значення. Одна з найпоширеніших пар – слова «одягти» та «надягти». Не заплутатися допомагає приказка «Надягають одяг, одягають Надію»: одягати правильно когось, а надягати – щось.

Неправильно:
6 7Правильно:
8 9Неправильне вживання також часто зустрічається в парі «ефектний/ефективний». «Ефектний» (що справляє враження) говорять про когось, а «ефективний» (що приводить до потрібного результату) – про щось.

Неправильно:
10 11Правильно:
12 13– Помилки в словах, що виражають ставлення один до одного

Лексичні одиниці, що відображають ставлення слів один до одного, називають гіперонімами (позначають більш загальне родове поняття) і гіпонімами (коли говорять про більш приватне поняття). Наприклад, гіперонімом до слова «стіл» буде «меблі», до слова «троянда» – «квітка».

14З точки зору логіки, це речення побудовано неправильно, оскільки туфлі – це і є взуття.

– Помилки через неуважність

Часто автори просто не перечитують написане, у результаті виходить нісенітниця. Ось два кумедних приклади:

  • Тут служби ЖКГ для забезпечення безпечного руху обробляють лід спеціальними хіміками. – Ось він, секрет безпечного руху.
  • У цьому випадку сайт може тривалий час бути поза межами ТОПу. – Напевно, це справа честі.

Корисні сервіси

Наведені послуги не нові – вони лише популярніші за інші ресурси, що використовуються нами. Нижче коротко розповімо, чому.

gufo.me

На цьому ресурсі можна швидко знайти будь-який словник. Основна перевага – вибравши, наприклад, слово у словнику синонімів, ресурс відразу покаже це слово і в інших словниках:

15gramota.ru

Головний інтернет-просвітитель з російської мови. Поряд з навчальними посібниками та відповідями «довідкової служби російської мови», тут ви знайдете вікторини, загадки, ігри, журнали та головоломки.

text.ru

Онлайн-перевірка. Цей сервіс прийде на допомогу не лише у лексиці.

Іноді Word помиляється в пунктуації:

16А Advego – у погодженні числівника та іменника:

17У text.ru таких гріхів немає.

glvrd.ru

Дуже корисний ресурс, допомагає позбавити текст від рідких конструкцій. Однак будьте обережні – інколи він не розпізнає терміни.
18 19Використовуючи glvrd.ru, пам’ятайте про те, що яким би не був ресурс – це алгоритм, який не завжди правильно оцінює контекст і не може мислити так, як мислить людина. Вичитку текстів на сайтах краще довірити живим людям.

Наведені вище сервіси допоможуть вам з лексикою текстів на сайті – за ними можна дізнатися значення конкретного слова, перевірити текст на «воду» і т.д.

Однак повністю захистить вас від помилок у контенті лише штатний коректор. Саме він зверне увагу на невідповідність конструкцій або порушення загальної логіки оповіді. Адже, щоб перевіряти конкретне слово за словниками, слід спочатку поставити під сумнів правильність його написання. А на таке машинні ресурси, як правило, не здатні.

Невеликий тест

Наша маленькая тестовая проверка поможет узнать, насколько хорошо вы помните нормы русского языка.

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Виктор К.

SEO-аналитик

Раньше занимался программированием. Как-то наткнулся на статью об оптимизации сайтов. Она меня заинтересовала, я начал больше читать о SEO и настолько втянулся, что стал специалистом в этой сфере.

Сейчас занимаюсь продвижением коммерческих сайтов.

Девиз: Чтобы достичь цели, нужно, прежде всего, к ней идти.

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 оценок, среднее: 5,00 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх