Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Внутрішня оптимізація сайту    Грамотна перелінковка та її роль в оптимізації сайту

Грамотна перелінковка та її роль в оптимізації сайту

like 79
48
23
8

Внутрішня перелінковка є важливим елементом оптимізації сайту. Вона дозволить не лише підняти ресурс за низькочастотними запитами, але і збільшити кількість внутрішніх переходів, поліпшити призначені для користувача фактори, підвищити конверсію.

 Існує кілька варіантів перелінковки:

  • під низькочастотні запити;
  • вагова;
  • довідкова.

1. Перелінковка під низькочастотні запити

Головна ідея цієї схеми — повна індексація сайту з усіма товарними позиціями.

У даному випадку мова йде не про спам за ключовими словами. Потрібно донести до розуміння пошукових роботів, скільки сторінок на сайті необхідно проіндексувати для того, щоб вони дійшли до всіх рівнів вкладеності.

Для більш повної індексації сайту необхідно:

– організувати чітку структуру на сайті;

– додати і постійно оновлювати карту сайту;

– використовувати рандомні блоки;

– створити розділ «Новини».

У розділі «Новини» організуйте регулярну публікацію статей з посиланнями на сторінки, які просуваються за НЧ запитами. У випадку з інтернет-магазином — рандомний висновок блоків: «Хіти продажу», «Спецпропозиції», «Бестселер», «Новинки», що містить у собі по кілька позицій з коротким описом, фото та характеристиками товарних пропозицій. Сторінки самого нижнього рівня вкладеності можна крутити в ротації під час звернення пошукового робота, показуючи посилання на сторінки нових товарів. Відвідування даних позицій важливо з точки зору швидкої індексації, підвищення їх значущості в очах пошукового робота. Подібним чином можна крутити всю лінійку товарів по колу.

Якщо зробити ці кроки, більше сторінок потрапить в індекс, і витрачати бюджет на покупку посилань під НЧ запити не доведеться. Також важливо розуміти, що в цій схемі ми робимо всі сторінки доступними, а не намагаємося щось просувати перелінковкою. За умови грамотної оптимізації будуть і відвідування, і трафік.

2. Вагова перелінковка

Основний сенс вагової перелінковки — прибрати всі зайві посилання для прокачування певної сторінки, щоб уся вага перерахувалася і зливалася на ті сторінки, які нам необхідні. Перше, що потрібно зробити, — обов’язково простежити за тим, щоб посилання рідше дублювалися в межах сторінки. Як приклад наведемо головну сторінку, на якій стоїть, як мінімум, кілька однакових посилань з логотипу та розділу меню Головна. Їх можна прибрати, щоб не створювати наскрізні посилання. Коли ми приберемо дублююче посилання з меню з усіх сторінок, вага, яка віддавалася за цим посиланням, буде перерозподілятися у межах сайту. Як це можна порахувати?

Василь Ткачов рекомендував скористатися програмою https://www.page-weight.ru/, яка наочно передає загальну картину сайту, що аналізується.

Вводимо адресу сайту. Ігноруємо теги <noindex> і <nofollow>, оскільки вони також можуть передавати вагу, і ставимо прапорці у відповідних пунктах. Після вивантаження сторінок в основному вікні програми з’являються дані відсканованого сайту. Для кожної сторінки програма прораховує кількість вхідних і вихідних посилань, умовну вагу (кожній сторінці присвоюється стартова вага, що дорівнює одиниці). Щоб побачити, куди і як перетікає вага за сайтом, її необхідно розрахувати. Тиснемо кнопку «Розрахунок ваги»:

Під час розрахунку ваги можна врахувати зовнішні посилання; тільки одне унікальне посилання з донора на акцептора; проігнорувати посилання зі сторінки на саму себе, зазначивши відповідні пункти. Кнопка «Змінити стандартні ваги» дозволяє змоделювати вплив зовнішніх посилань на сайт.

У вікні, необхідно клікнути на цифрі 1, щоб змінити стартову вагу сторінки і підставити будь-яке інше значення. На завершення розрахунку умовна вага відобразиться в головному вікні..

Ідея даної схеми — виключити і зняти вагу з “непотрібних” сторінок, наприклад, з контактів, зворотного зв’язку і багатьох інших.

Зверніть увагу на посилання, які ведуть на:

  • файли документів (зв’язка <ahref = “… file.pdf”> <img /> </a>)
  • картинки (зв’язка <ahref = “… image.jpg”> <img /> </a>)
  • e-mail
  • кошик, купити, замовити та ін.
  • закриті в robots.txt сторінки
  • реєстрацію, авторизацію
  • сортування
  • розширений пошук
  • коментарі

Це як раз ті випадки, коли вага витрачається даремно.

Додатково шукайте всі можливі внутрішні посилання, що ведуть на сторінки, закриті в robots.txt, оскільки їх наявність буде призводити до втрат ваги або до індексації непотрібних сторінок. На все, що ми закриваємо, на що не посилаємося. Посилання слід закривати від індексації за допомогою Java script (від використання noindex і nofollow краще відмовитися).

Василь зазначив, що ніхто цього не робить, хоча реалізація цієї ідеї дає дуже хороші результати.

3. Посилальна перелінковка

Посилальна перелінковка передбачає використання текстових посилань у межах сайту. На даний момент це найнебезпечніший варіант, за який можна поплатитися санкціями від пошукових систем.

У разі, якщо посилану перелінковку все-таки вирішили використовувати на сайті, Василь Ткачов порекомендував робити її максимально природною та логічною, особливо уникаючи використання ключових слів з https://wordstat.yandex.ru/, які видно неозброєним оком. Уникайте спамних конструкцій в анкорах, непомірної кількості внутрішніх посилань, посилань з внутрішніх сторінок на головну.

Висновок:

Необхідно більше уваги приділяти оптимізації ресурсу. Чистити індекс від непотрібних сторінок, щоб пошукові роботи проіндексували тільки потрібні сторінки в повному обсязі. У цьому випадку реалізація вагової перелінковки та перелінковки під НЧ запити буде працювати на всі 100%.

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Siteclinic

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 оценок, среднее: 3,67 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх
  • Очень любопытно.
    PS. Частенько глючат картинки на вашем сайте (не загружаются). В чем может быть проблема?