Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Різне    Чому я перестав продавати SEO, і вам раджу

Чому я перестав продавати SEO, і вам раджу

like 68
39
10
19

Зарубіжний Google своїми принципами нагадує Яндекс. Ми підготували адаптований переклад нашого колеги Райана Стюарта, який вважає, що класичний підхід до SEO в Google уже застарів, і пояснює, чому. Пропонуємо і вам почитати його думки з цього приводу. А як вважаєте ви? Пишіть у коментарях до статті.

За мої 28 років життя я усвідомив дві речі:

1. Сонце встає щоранку.
2. Продавці SEO-послуг усе псують.

Через причину №2 мені довелося перестати продавати SEO.

Ви запитаєте, чому? Приблизно такі розмови у мене були по 5 разів на день:

*Звонит телефон*

Я: Це Райан Стюарт з WEBRIS. Чим я можу допомогти?

Абонент: Мені потрібно SEO для [domain.com]. Я хочу, щоб [ключі X, Y і Z] були в ТОПі. Хлопців, ви можете впоратися з цим?

Я:

face_palm

Я після почутого.

Я вже втомився пояснювати людям, що SEO не працює так, як раніше. Мені потрібно пояснити це іншим, щоб рухатися разом, змінювати бізнес. Я маю на увазі, орієнтуватися на людей. Озирнутися. Ми повинні зупинити спроби заважати сайтам, які нам не належать. Результати пошукової видачі змінилися.

Google показує результати пошуку, ґрунтуючись на тому, що краще для користувача. Ми не можемо високо ранжуватися за всіма ключами, за якими хочемо.

Давайте розглянемо декілька прикладів:

Приклад №1: Пошук «best headphones» («кращі навушники»)

Google_best_headphones

Що ви бачите?

Жодного результату з карткою товару на першій сторінці видачі:best_headphonesРезультати – статті про різні види навушників, їх переваги, ціноутворення і т.д.
best_headphones_resУсі ми – користувачі Google. Нам відомо, що ці результати краще, ніж окрема брендова товарна картка. Я хочу переходити по магазинам, порівнювати продукти та читати відгуки. А ви?

Приклад №2: Пошук «restaurants in miami» («ресторани в майамі»)

Google_restaurants in miamiЩо ви бачите?

На першій сторінці видачі немає жодного сайту конкретного ресторану.

Власне, ТОП займають агрегатори оглядів і рейтинги Zagat:

Google_restaurants in miami_res

Нижні результати пошуку заповнені статтями й оглядами:
best_restaurants in miamiЯ б вважав за краще прочитати відгуки про десятки ресторанів, аніж перейти на сайт одного з них.

Приклад №3: Пошук «buy a cheap tv» («купити недорогий телевізор»)

Google_buy a cheap tvЩо ви бачите?

Ах да, я зробив цей вкид для коментарів тролів.

Перші 5 результатів – товарні картки. Тим не менш, вони всі мегабренди. З нинішніми алгоритмами ми ніколи не посунемо бренди за запитами, подібними до цього (не спамлячи).

Що ще ви бачите?

Google_buy a cheap tv_resСтатті, а не картки товарів, ранжуються в кінці першої сторінки.

Приклад №4: Google «plumbers in san francisco» («сантехніки у сан франциско»)

Google plumbers in san franciscoЩо ви бачите?

Google_plumbers in san francisco2На першій сторінці видачі немає жодного сайту. Тут тільки агрегатори відгуків Yelp і Google+.

ОК, так що ж трапилося?

1. У Google багато інформації, яку він використовує.

Можна з упевненістю сказати: Google розуміє, чого хочуть користувачі, аналізуючи величезні обсяги даних, які у нього є. Якщо ми знімемо наші SEO-окуляри, важко буде не погодитися з цим.

Особисто я люблю свободу вибору. Я б вважав за краще вибрати інформацію зі списку компаній з оглядами та порівняннями характеристик, ніж ту, яка знаходиться у списку сайтів, які просунуті в ТОП органічної видачі.

Крім того (хоч я і терпіти не можу це говорити), я довіряю брендам. Я краще куплю телевізор від кращих перевірених продавців, аніж в www.shop-cheap-tvs.com. А ви?

2. Ми переходимо в епоху Google «хочеш грати – плати»

Не так давно Facebook перейшов у епоху «хочеш грати – плати». Тепер і Google.

Основне джерело доходу Google – реклама, майже 90% доходів у 2014 році. І вона, одна з основних робітниць Google, швидко падає.

Послання Google зрозуміле: якщо ви хочете продавати безпосередньо через нашу платформу, ви повинні заплатити за це.

Давайте повернемося до мого останнього наприклад «plumbers in san francisco». Подивіться, що відбувається з цим запитом:

Google_plumbers in san francisco_res2

Усе правильно! Платні місцеві оголошення.

Якщо це тест, то він буде мати серйозні наслідки для локального пошуку. Якби я робив ставки (і я роблю), я б поставив усе на те, що це – майбутнє локального пошуку.

Але чи померло SEO?

SEO зовсім не вмерло. Поки люди використовують пошук Google, SEO буде жити.

Як би там не було, давайте підведемо підсумки. Для видачі за ключовими словами, що відображає намір купити, характерні наступні моменти:

1. Домінують великі бренди, у 99% випадків ви не зможете їх випередити (не спамлячи).

2. Повернення до меншої кількості товарних карток та більшої кількості статей, інших форм контенту.

3. Запуск агрегаторів оглядів і більш орієнтовані на користувача результати.

Це означає, що настав час серйозно переглянути підхід. Дні ранжування карток товарів або послуг першими за ключами з намірами покупки добігають кінця.

Якщо ми хочемо захопити цей трафік – рухаймося вперед. Ми повинні зробити три речі:

№1: Платити за це

Мені подобається використовувати платний пошук як тактику ремаркетингу. Ми збираємо трафік з усіх куточків інтернету, а потім, коли ці люди готові купити (використовуючи ці грошові ключі), ми використовуємо вузькоспрямовані платні оголошення, щоб зловити їх.

№2: Створювати цінний контент

Якщо ми повернемося до мого першого прикладу про «best headphones» – у результатах видачі домінує контент, який порівнює рейтинги та ціни на різні навушники.

Замість спроб забити свої сторінки посиланнями, створіть контент, який хоче Google (і користувачі). Створюючи цінність через свій контент, ви відкриєте сайт для заробітку в соціальних медіа та отримання жирних посилань з релевантних сайтів.

Якщо ви хочете конкурувати з акулами органічного пошуку з нерухомості, контент – ваш кращий вибір.

№3: Оптимізуйте ваш сайт для інтернету

Ми говоримо про SEO (пошукова оптимізація), а не GO (оптимізація під Google).

Yelp – це пошукова система. Facebook, Twitter, Amazon, Quora, Pinterest, YouTube – усе це пошукові системи. Розумієте, куди я хилю?

Кожна з цих платформ пропонує унікальні переваги для користувачів. У більшості випадків люди, які шукають речі на цих платформах, швидше за все, роблять це в обхід Google.

Наприклад, я тільки переїхав у Майамі. Я взагалі ненавиджу робити покупки, тому дозволив моїй дівчині управляти цим процесом. У кінцевому підсумку вона купила всі меблі на Etsy (платформа електронної комерції, про яку я знав мало).

Я запитав її, як вона знайшла все там. Ось що вона мені розповіла:

Search_platforms

  • Pinterest – вона використовувала пошук у Pinterest, щоб знайти речі, які надихнуть її. Використовуючи ключові слова типу «прикраса верхнього поверху», вона звузила коло до конкретних предметів меблів, які їй сподобалися.
  • Amazon – потім вона перейшла на Amazon і здійснила пошук, використовуючи ключові слова, що базуються на меблях, які їй сподобалися на Pinterest. Вона шукала меблі в заміському стилі, але на Amazon був невеликий вибір.
  • Ebay – вона перейшла на eBay, знаючи, що може знайти тут дешеві меблі, але виявила, що більшість речей занадто «зашмуляні», та рушила далі.
  • Etsy – нарешті вона перейшла на Etsy, знаючи, що цей майданчик спеціалізується на унікальних виробах ручної роботи. Вона купила всі меблі там (і одночасно спустошила мій банківський рахунок).

Тепер я розумію, що вона могла б використовувати Google, щоб знайти всі ці речі. Але вона вважала за краще не робити цього, тому що відчула, що потрібно буде занадто багато додаткових дій.

Вона вирішила використовувати ці сайти/платформи/пошукові системи, оскільки кожна з них призначена для обробки саме того, що вона шукала.

Застосовуючи це до вашого сайту

Це вже не тільки оптимізація вашого сайту під Google. Йдеться про оптимізацію вашої присутності в інтернеті.

Зрозумівши, хто наша цільова аудиторія і де вона проводить свій час, ми можемо атакувати ці платформи та розширити нашу присутність там.

  • Якщо ви адвокат, то повинні бути на таких сайтах, як Avvo, Lawyer.com і Find Law, тому що вони домінують у результатах пошукової видачі.
  • Якщо у вас місцевий бізнес, Yelp і Thumbtack задавлять його прямо зараз.
  • Якщо у вас електронний магазин, розмістіть свій товар на платформах, де ваші клієнти проводять час, там, де це тільки можливо (у тому числі на Pinterest).
  • Якщо ви пропонуєте послуги B2B, SlideShare і LinkedIn – золоті жили для зв’язку з керівниками, які шукають інформацію.

Список можна продовжувати довго.

І на останок

Ось чому я перестав продавати SEO. Я молю вас дослуховуватись моїх порад.

Ми повинні виховувати не продавці SEO-послуг – часи змінилися.

Ми не повинні чекати, поки стане занадто пізно. Це не етап. Це шлях, який веде вперед, і ми всі повинні йти ним.

Так само, як і Google, ми повинні ставати більш інтелігентними в нашому підході до маркетингу. Це не означає, що нам потрібно шукати шляхи боротьби з алгоритмами пошукових систем – ми повинні навчитися використовувати їх у наших інтересах.

Оригінал – https://moz.com/ugc/why-i-stopped-selling-seo-services-and-you-should-too

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Ирина Климанская

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 оценок, среднее: 4,64 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх