Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Різне    Вибираємо CMS для створення сайту послуг

Вибираємо CMS для створення сайту послуг

like 103
60
27
16

Порівняємо найпопулярніші в рунеті CMS: платну систему управління контентом 1C-Bitrix версії «Стандарт» та безкоштовну WordPress.

Выбрать CMS для сайта услуг

Сайт послуг – це у середньому до 100 сторінок, серед яких сторінки наступного типу: Головна, Контакти, Сторінки самих послуг, Ціни, Портфоліо, Відгуки. Для такого сайту можна використовувати як WordPress, так і 1С-Bitrix.

Сайт послуг можна реалізувати без Інфоблоку (це головна фішка 1С-Bitrix), використовуючи тільки сторінки та розділи. З Інфоблоком, звичайно, зручніше, але для їх створення потрібен розробник на 1С-Bitrix.

Інформаційні блоки – модуль, що дозволяє каталогізувати й управляти різними типами (блоками) однорідної інформації. За допомогою інформаційних блоків може бути реалізована публікація різних типів динамічної інформації: каталоги товарів, блоки новин, список послуг, довідники і т.д.

Якщо реалізувати сайт на WordPress, можна використовувати його стандартні типи даних (сторінки та записи), розібратися з принципом роботи яких набагато простіше, ніж з принципом роботи Інфоблоків.

Призначення

WordPress. Спочатку CMS призначалася для створення блогів. Це одна з найшвидших за швидкістю установки систем управління сайтом. На WordPress можна швидко та зручно робити публікації.

Bitrix. Як видно з назви CMS, це в першу чергу інтернет-магазин, звідси і зв’язка з 1С. Але на 1С-Bitrix можна створювати корпоративні сайти, інформаційні та довідкові портали, форуми, блоги.

Допомога і довідкова інформація

Посібники користувача, довідкові системи, форуми та інші види технічної підтримки CMS.

WordPress. Особисто мені більше, ніж за 5 років роботи з цієї CMS, жодного разу не довелося звертатися за допомогою на форум підтримки, оскільки цілком вистачало довідкової інформації на офіційному сайті, а також деяких російсько- та англомовних блогів, присвячених роботі з CMS (https://wp-kama.ru, https://www.wpbeginner.com).

Bitrix. Задати питання службі технічної підтримки можна прямо з адмінки CMS або на сайті 1C-Бітрікс. Підтримка відповідає в робочий час по буднях (понеділок-п’ятниця).

Зручність у використанні

WordPress. Досить швидко можна зрозуміти, як користуватися адмінкою та редактором, як створювати рубрики/розділи та записи, сторінки. Легко переходити з іншої CMS (Joomla, MODx).

Bitrix. У цій CMS своя, відмінна від інших систем, логіка роботи та структура вітрини й адмінки. Тут безліч меню, підменю та пунктів, це спочатку плутає і насторожує звичайного користувача. Але якщо почитати мануал для контент-менеджерів або базовий для адміністраторів, то стає зрозуміло, що через режим редагування легко створювати нові записи, сторінки та розділи.

Особиста думка: яку б CMS ви не вибрали, вам буде потрібен програміст для підтримки сайту, т.д. Для оновлення системи управління, зміни функціоналу, як мінімум, як консультант або для разових робіт. З Bitrix послуги програміста знадобляться частіше, практично кожен раз, коли потрібно буде щось змінити на сайті.

Вимоги до серверів, на яких розташовується система управління

WordPress. Ця CMS використовує стандартні серверні модулі та налаштування і може бути встановлений практично на будь-який сервер, що надається більшістю хостингів.
Під час вибору хостингу для цієї системи управління контентом головне – приділити увагу його характеристикам, відгукам користувачів про стабільність роботи серверів.

Bitrix. Для коректної роботи потрібно використовувати певні серверні модулі та версії програмного забезпечення (докладніше можна дізнатися на сайті Бітрікс в розділі «Технічні вимоги»). Тобто далеко не кожен хостинг і тариф підійде для роботи з цією CMS. І якщо ви вирішите зробити сайт на Bitrix, раджу вибрати хостинг зі списку рекомендованих на сайті Bitrix.

Вартість CMS, розробки та підтримки

WordPress. Система безкоштовна, розробників знайти легко і вартість їх робіт з розробки та підтримки на порядок нижча вартості послуг програмістів під 1C-Bitrix. Можна знайти програміста на біржах фріланса чи замовити розробку у веб-студії – але потрібно розуміти, що, залежно від досвіду виконавця, вартість розробки може сильно відрізнятися. Однак можна сміливо стверджувати, що WordPress-розробників більше і так званий поріг входження в їх ряди нижча, наприклад, тому, що він безкоштовний.

Bitrix. Ця CMS платна, і не кожен готовий купити ліцензійний продукт для того, щоб освоїти роботу з ним, коли є безкоштовні альтернативи.

Модулі, плагіни, розширення функціоналу

WordPress. Для WordPress набагато більше безкоштовних плагінів, ніж для Bitrix, але форма зворотного зв’язку в цій CMS є окремим плагіном (втім, їх багато та більшість мають безкоштовні версії)

Bitrix. Чи не занадто багато безкоштовних плагінів, але, наприклад, форма зворотного зв’язку йде у наборі стандартних модулів версії «Стандарт».

Безпека

WordPress. У цій CMS відкритий код, тому ймовірність злому вища, ніж у Bitrix, але зазвичай ламають сайти зі старими чи зовсім «свіжими» версіями CMS WordPress. До того ж такі зломи швидко помічають, оскільки вони відбуваються масово, і розробники WordPress оперативно випускають оновлення.

Bitrix. У Bitrix основний код системи (ядро) захищений. Система містить модуль проактивного захисту, веб-антивірус.

Зазначу, що мені зустрічалися зламані сайти на обох системах. Тому правил безпеки ніхто не відміняв і дотримуватися їх варто у будь-якому випадку.

Коротко про захист сайту від злому:
1. Використовуйте надійні паролі – букви нижнього та верхнього регістру, спецсимволи та цифри; довжина пароля повинна бути не менше 8 символів;
2. Не зберігайте паролі у FTP-клієнті;
3. Налаштуйте HTTPS;
4. Налаштуйте captcha для форми авторизації в адміністративну частину сайту або обмежте кількість введення неправильних паролів для захисту від брутфорса (автоматичний або ручний підбір паролів);
5. Слідкуйте за версією системи управління та сторонніх модулів, регулярно оновлюйте їх, модеруйте інформацію, що йде від користувачів (коментарі, відгуки);
6. Надавайте доступ до сайту (адмінка, FTP/SSH, хостинг) тільки перевіреним людям і міняйте паролі, як тільки підрядник чи фахівець служби підтримки закінчив роботу.

Висновок

Ви можете використовувати будь-яку CMS для сайту послуг, головне – вже на старті усвідомити, які витрати вас чекають і чи готові ви до них. У будь-якому випадку, змінити CMS сайту послуг можна практично у будь-який момент, і ми вам у цьому допоможемо, якщо виникне така необхідність.

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Анна Себова

Web-разработчик

Google+

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 оценок, среднее: 4,44 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх