Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Технічні аспекти    Ви не любите Joomla !? Ви просто не вмієте її готувати

Ви не любите Joomla !? Ви просто не вмієте її готувати

like 55
17
27
11

Це багатофункціональна безкоштовна CMS. У даній статті я буду говорити про можливості гілок 2.5.х і 3.х. Розглядати 1.х сенсу немає, оскільки  вона не підтримується вже кілька років.
В системі періодично знаходять дірки у безпеці та головне «лікування» від них – оновлення. Тому першою рекомендацією буде встановлення тільки найсвіжішої версії Joomla! і подальше періодичне її оновлення до stable-версії.

Призначення
Одна з основних переваг Joomla – популярність. Це означає, що є величезна кількість програмістів, які зможуть створити для вас сайт на даній CMS. Крім того, є багато розширень (компонентів, модулів і плагінів), що дозволяють реалізувати на даній системі сайти практично будь-якого виду (магазини, каталоги, інформаційні сайти, форуми і т.д.), і при цьому багатомовні.
Технічні аспекти. Система написана згідно з концепцією MVC (гарне пояснення, що це таке, можна прочитати в статті-огляді CMS систем).

Налаштування
Як такий  процес встановлення/налаштування сайту на Joomla – досить швидкий і нескладний.
Багато хостинг-провайдерів включають безліч безкоштовних систем управління контентом в усі свої тарифні плани, скорочуючи таким чином час встановлення. У такому випадку в неї входить заповнення даних про БД та облікові дані адміністратора системи управління, папка розташування сайту та клік по кнопці «Встановити».
Після встановлення CMS Joomla! ви побачите її адмінку (версія 2.5.4):

Панель управления CMS Joomla

Малюнок 1 – Панель управління CMS Joomla! (Версії 2.5.4)

Коротко про основні складові CMS Joomla!
Кожному з пунктів головного меню панелі управління можна присвятити по статті, а деяким і по кілька (що і роблять багато розробників сайтів на Joomla й автори блогів про неї ж). Але я б виділила Менеджер розширень. Про призначення інших елементів панелі управління можна розібратися за назвою.

Існує 4 типи розширень Joomla!

Компонент – це основний засіб розширення функціоналу Joomla. Щоб була зрозуміла його міць, наведу приклади типів компонентів: інтернет-магазин (Virtuemart, Joomshoping), форум (Kunena), галерея (JoomGallery), компонент соціальної мережі (JomSocial), блог (EasyBlog). Таким чином, компонент – це цілий набір скриптів, які виконують конкретну функцію, найчастіше визначаючи вид всього сайту (наприклад, інтернет-магазин) або цілого розділу (галерея, форум, блог).
У компонентів є своя адмінпанель з безліччю налаштувань. Вміст компоненту виводиться в основній області сайту.

Модуль – це додатковий засіб розширення функціоналу CMS. Модуль може використовуватися самостійно або доповнювати будь-який компонент. Приклади модулів: меню, «хлібні крихти», висновок кількості користувачів/гостей онлайн, модуль кошика, «кращі товари» (як додаток компоненту інтернет-магазину) і т.д. Виводяться модулі в певних областях сайту згідно з шаблоном. Найчастіше в пакеті з модулем може йти плагін.

Плагін – це невеликий скрипт, що виконує одну функцію, зазвичай він працює як обробник під час виникнення певної події. Прикладами плагінів можуть бути: плагіни перенаправлення (стандартний, входить в базову збірку Joomla!), Пошук на сайті, пошук по інтернет-магазину (на додачу до компоненту інтернет-магазину).

Наприклад, під час установки компоненту К2 (компонент управління контентом, «основа» під інформаційний сайт, блог, включає модуль статей, коментарів, управління користувачами, теги і т.д.) паралельно встановлюється група модулів і плагінів (мал.2), які окремо активуються у відповідних менеджерах (мал.4).

Установка компонента в CMS Joomla

Малюнок 2 – Встановлення компоненту К2

Шаблон – набір файлів, що визначають дизайн вашого сайту або адмінпанелі.
Зазвичай шаблон становить собою файл index.php (у ньому описані позиції, в які виводяться різні модулі та контент), набір файлів стилів і js-скриптів, кілька системних файлів і, звичайно ж, папку з картинками. До речі, в Joomla! можна для декількох розділів сайту та окремих користувачів встановлювати різні шаблони. По-моєму, істотний плюс системи.
Існує величезна кількість джерел безкоштовних і платних шаблонів, а також фахівців, які можуть зробити для вас унікальний дизайн. Вибираючи готовий шаблон, потрібно уважно вивчити його сумісність з компонентами Joomla !, які вам можуть знадобитися.

Менеджер розширень (мал.3) – це інструмент встановлення шаблонів, компонентів, модулів і плагінів. У версіях до 3.2 ця установка розширень виглядала так: попередньо завантажуєте архів із потрібним розширенням (виконуючи інструкції на офіційному сайті) і через цей менеджер встановлюєте за кілька кліків. Ось так все просто (правда, бувають винятки).

Примітка: Модулі, як і плагін, потрібно опублікувати після встановлення, а шаблон вибрати «шаблон за замовчуванням» у відповідних менеджерах (мал 4., мал.5).

Хочу звернути увагу на нововведення (довгоочікуване) в Joomla! 3.2 – встановлюється в Менеджері розширень плагін Install from Web (мал.3), який дозволяє прямо в адмінці шукати та встановлювати потрібні розширення. Мене дуже тішить така можливість, оскільки я давно оцінила зручність подібної системи пошуку/встановлення у WordPress і часто помічала, що її не вистачає в Joomla!

Менеджер расширений Joomla

Малюнок 3 – Менеджер розширень

 

Менеджер модулей Joomla

Малюнок 4 – Менеджер модулів

 

Менеджер шаблонов Joomla

Малюнок 5 – Менеджер шаблонів

Вище вже писала, що не завжди просто встановити розширення через адмінку, в таких випадках доводиться розпаковувати архів, закачувати через ftp-клієнт розширення в папку tmp (системна папка Joomla, знаходиться в корені системи) і вказувати в менеджері розширень шлях до папки з компонентом, що встановлюється (плагіном/модулем). Після встановлення не забудьте почистити папку tmp, залишивши у ній лише index.html.

Цю проблему можна зарахувати до мінусів системи, можливо, тому Joomla і називають «ненажерливою», тому що дана проблема частіше зустрічається під час встановлення великих розширень і при цьому на невеликих хостингах.

Коротко про види сайтів, які можна створити за допомогою Joomla!

Як говориться в одному старому фільмі:
В принципі нічого немає неможливого. – Ви думаєте? – Для людини. З інтелектом.

Тепер, коли ви приблизно розумієте структуру та принцип роботи сайту на Joomla !, нескладно здогадатися, що, залежно від виду сайту, який ви хочете створити, потрібно вибрати відповідний компонент, набір модулів/плагінів і шаблон.

Для Joomla розроблені компоненти для створення блогів, форумів, інтернет-магазинів, каталогів, соціальних мереж, галерей, інформаційних сайтів, корпоративних сайтів і сайтів-візиток.

Сайт-візитка, інформаційний сайт, корпоративний – усе це можна зробити, використовуючи базову комплектацію CMS Joomla !, кілька модулів/плагінів SEO і, наприклад, коментарі та плагін галереї.

Оптимізація
Тепер поговоримо про те, що цікавить кожного читача нашого блогу – оптимізація сайту на Joomla. Один з важливих моментів в оптимізації сайту та в привабливості його для користувача – це зрозумілі посилання. Тому, перш за все, необхідно включити ЧПУ. Для цього в панелі управління Joomla знайдіть пункт «Налаштування» і встановіть перемикачі на «Так» для наступних пунктів:

  • Включити SEF (ЧПУ)
  • Перенаправлення URL

Далі знайдіть у корені сайту (за ftp) htaccess.txt і перейменуйте на .htaccess.

Для кожної статті надані поля meta-keywords, meta-description, але title, відмінний від заголовку статті, задати не можна. Існує кілька варіантів розв’язання проблеми:

  • прив’язати матеріал до пункту меню і в його налаштуваннях вказати унікальний title, що не завжди зручно/можливо (наприклад, якщо у вас 100 статей, кожної за пунктом меню виділити нереально);
  • написати скрипт, за допомогою якого можна буде встановити title;
  • або поставити розширення для роботи з метатегами.

Існує безліч платних і безкоштовних розширень для управління SEF/ SEO. Серед найпопулярніших, зручних і багатофункціональних я б відзначила компоненти sh404SEF (для Joomla версій V2.5, V3.x) і Artio JoomSEF. У даних розширеннях є можливість через зручну адмінку в одному місці відразу встановити потрібні метатеги та title, видалити дублі сторінок, встановити rel = “canonical” і т. д. Для окремих компонентів існують свої додаткові SEO-плагіни.

Дублі. Багато з тих, хто цікавиться даним питанням, знають, що ще одним мінусом (який лякає більшість потенційних користувачів) даної системи управління є дублі. Але ця проблема вирішується за допомогою компоненту перенаправлення (попередньо плагін перенаправлення потрібно активувати в менеджері плагінів). У налаштуваннях даного компоненту можна управляти старими/новими посиланнями, ставлячи/знімаючи редиректи на ваш розсуд. Також необхідно налаштувати перенаправлення для головної сторінки (що природно під час оптимізації будь-якого сайту).

Карта сайту – плагін Xmap. Можна налаштувати карти у форматах html і xml. Потім не забудьте вказати лінк на вашу xml карту в файлі robots.txt. У тому ж robots.txt, який лежить у корені сайту, видаліть рядок, що закриває від індексації папку з картинками. Так-так, це нерозумно, але такий рядок є :).

Швидкість. Що стосується швидкості завантаження сайту на Joomla: головна порада – не ставте нічого зайвого (це правило однакове для всіх CMS). Продумайте ретельно, які функції вам потрібні, знайдіть оптимальний варіант між «зручно», «необхідно» і «просто красиво» (а це потрібно зробити власнику та розробнику будь-якого сайту). Залежно від того, які розширення та в якій кількості ви на систему «навішали», буде зрозуміло, потрібен вам розгін чи ні. Провести тест швидкості сайту та вибрати методи прискорення завантаження можна за допомогою Google Page Speed (як і для будь-якого сайту).

Що стосується зручності для адміністратора сайту – приємно, що є можливість редагування та створення матеріалів (під час виведення відповідного пункту меню) на сайті з фронтенду. Таким чином, якщо ви – власник інформаційного сайту на даній системі управління, а основні його сторінки – це матеріали, то вам навіть не доведеться заходити в адмінку. Досить буде авторизуватися з фронтенду, створювати статті та редагувати існуючі.

Я постаралася вказати основи спілкування з CMS Joomla як для розробника, так і для оптимізатора та адміністратора сайту. Сподіваюся, стаття була корисною. Чекаю коментарів.

Вдалого спілкування з CMS Joomla!

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Анна Себова

Web-разработчик

Google+

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 оценок, среднее: 5,00 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх
  • Хороший результат. Интересно было бы подробней узнать о работе с поведенческими