Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Технічні аспекти    Огляд CMS-систем – який движок вибрати? Частина 1

Огляд CMS-систем – який движок вибрати? Частина 1

like 49
11
24
14

Передмова
CMS зробили великий внесок у розвиток веб-технологій. Незважаючи на недоліки, їх поява була неминучою.

Керуючі системи зародилися задовго до появи перших статичних сайтів, надаючи користувачу свою головну перевагу – адміністративний інтерфейс, що дозволяє проводити різні маніпуляції з контентом, створювати різноманітні додатки, займатися поштовою розсилкою чи просто редагувати поточну дату та час.

Диспути про використання CMS ще не закінчені, але одне можна сказати точно – вони ідеально підходять під певні потреби користувача. Вони дозволяють абстрагуватися від технічної частини системи і приділяти увагу виключно адміністративній роботі, без втрати часу на вивчення різних засобів програмування. Завдяки своїй популярності та простоті вони перетворилися у якийсь конвеєр з випуску шаблонних сайтів, але багатство вибору та самодостатність CMS дозволяють кожен проект зробити особливим.

Отже, ми починаємо серію статей, які допоможуть вам по-новому поглянути на ті системи управління контентом, що вже полюбилися чи раніше не використовувались. Будуть розглянуті як комерційні, так і free продукти.

Умовно CMS можна класифікувати за такими ознаками:

  • CMS вузького призначення
  • багатофункціональні

У свою чергу CMS вузького призначення можна розділити на основні категорії:
1. Інтернет-магазини
2. Форуми
3. Галереї
4. Блоги, щоденники

В огляді ми спробуємо розібратися, що ж робить CMS такими, якими ми їх знаємо, що і як можна поліпшити у них. Розглянемо технічні моменти, а також заглянемо в адміністративну частину і з’ясуємо, який набір опцій може нам надати кожна із систем.

OpenCart

OpenCart – один із найбільш вдалих і популярних безкоштовних движків для інтернет-магазину. Особливості: інтуїтивно зрозумілий, ергономічний і приємний адміністративний інтерфейс, простота використання, висока продуктивність і невисокі вимоги до ресурсів серверу.

Панель управління OpenCart

Відзначимо деякі цікаві особливості OpenCart:

  • Ціна товару, податки, вартість доставки генеруються автоматично залежно від обраних параметрів товару.
  • Безмежна кількість додаткових зображень для товару.
  • Додавання відео та 3d роликів для товару.
  • Багатофункціональна система звітів про продажі, товари, покупців і т.д.
  • Вбудована підтримка популярних платіжних систем (webmoney, robokassa ..), також у мережі є безліч модулів, що розширюють вибір.
  • Наявність схем, що дають свободу дій у редагуванні блоків сайту будь-якої сторінки.
  • Багатомовність.
  • Підтримує цікаве розширення vQmod. Принцип його роботи полягає в наступному: можна створити будь-які зміни, які ви хочете внести на сайт без необхідності правити код. За умови підключеного vQmod, файл із створеними змінами буде завантажуватися першим, тим самим замінюючи собою вибрані блоки сайту.
  • Наявність бібліотеки з безліччю корисних функцій, які з самого початку не підключені, і їх не видно в адмінпанелі. Наприклад, водяний знак для фото товарів, вивантаження товарів у YML, підключення модулів кешування, висновок додаткових показників за товарами в його картці та на сторінці категорій. Усе це інтегрується з мінімальними зусиллями та введенням кількох рядків коду.
  • Можливість редагувати практично будь-який блок сайту, включаючи і його теги, без необхідності пошуку відповідного шаблону і його нагромадження.

OpenCart якісно об’єднала простоту та мінімалізм, зробивши ставку на юзабіліті та швидкодію.
Безумовно, до мінусів системи можна зарахувати відсутність можливості додавання розширень через адмінчастини.
Усі файли доповнень повинні копіюватися через файлову систему прямо на диск. Однак це ж додає гнучкості системі. Справа в тому, що OpenCart написана з використанням парадигми програмування mvc.

Довідка

mvc (model, view, controller) дозволяє розділити наш додаток на рівні:
Model. Рівень роботи з даними. Здійснює всі маніпуляції по вставці, видаленню, оновленню та вибірці контенту з баз даних, текстових файлів та інших джерел зберігання інформації.
Controller . Тут міститься вся логіка сайту. Саме контролер відповідає за обробку даних, які йому повернула модель, або ж навпаки передачу оброблених даних із браузеру (це може бути, наприклад, заповнена вами форма реєстрації) у модель на збереження в базу. Контролер відповідає за роботу сайту й окремих модулів зокрема. Таких, як пошук на сайті, виведення новин, коментування, багатомовність і т.д.
View . Рівень відображення даних. Тут і знаходиться вся верстка сайту. View отримує оброблені дані з контролеру і виводить їх на екран. Важливо зрозуміти, що на цьому рівні не повинно бути ніякого коду, крім html розмітки та даних з контролера.
Як це працює?
Відкриваємо, наприклад, сторінку зі списком новин на сайті. Як завжди, першим у нас відкривається файл index. (Php, html, pl і т.д.), який визначає, яку сторінку відкрили і що потрібно робити далі. Після цього він знімає з себе відповідальність і викликає відповідний контролер, який, у свою чергу, звертається до моделі за списком новин і після їх обробки повертає їх у view, де вони будуть успішно надані користувачеві.

Важливий момент: грамотно написані за допомогою mvc CMS працюють набагато швидше та продуктивніше, ніж CMS, що мають безладну і вельми немалу кількість файлів (велика частина цих файлів часто не використовується).

У результаті файлова структура такого додатку буде мати такий вигляд (на прикладі OpenCart):

Дана структура файлів дозволяє швидко та просто розширити функціонал системи під наші потреби, звичайно, за наявності певних навичок програмування. Завдяки цій можливості існує безліч платних і безкоштовних доповнень під OpenCart, які легко модифікуються.

Висновок
OpenCart буде кращим вибором для створення інтернет-магазину, якщо відкинути страх роботи з її структурою та кодом, озброїтися терпінням і освоїти мінімальні навички програмування.

Через деякий час ви побачите, що вся ваша робота зведеться до простого копіювання/вставляння і незначного форматування коду, а ваш магазин зможе отримати гідний вигляд і конкурувати за продуктивністю та юзабіліті з лідерами ринку.

Далі буде …

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Анна Себова

Web-разработчик

Google+

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 оценок, среднее: 4,20 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх