Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Внутрішня оптимізація сайту    Вплив унікальності контенту на ранжування та її важливість для SEO

Вплив унікальності контенту на ранжування та її важливість для SEO

like 64
32
21
11
Що таке унікальність контенту

Сервіси для перевірки унікальності тексту

Як впливає унікальність контенту на просування в різних ПС?

Чому неунікальні статті потрапляють у ТОП?

Захист від копіювання контенту

Висновки

У даній статті мова піде про важливість і вплив на просування такого фактору, як унікальність контенту.

На сьогодні думки розходяться: одні вважають, що унікальність є мало не панацеєю від усіх проблем, а інші стверджують, що для пошуку важлива не рідкість як така, а затребуваність контенту аудиторі. Давайте розбиратися по порядку.

Що таке унікальність контенту

значок original content

Унікальність контенту – це значуща властивість інформаційного матеріалу, що має на увазі розміщення контенту в інтернеті один раз. Унікальність є одним із базових критеріїв, за якими пошукові системи оцінюють якість контенту.

Пошукові системи, такі як Яндекс i Google, рекомендують для якісного SEO-просування сайту публікувати тільки оригінальні статті та зображення до них. Зазвичай сайти з унікальним контентом ранжуються вище в пошуковій видачі, проте бувають і винятки.

Давайте розглянемо докладніше, з чого ж складається унікальний контент.

Унікальний текст

Текстова складова сайту – це один із головних інструментів його SEO-оптимізації та просування. Унікальний текст і статті створюються за допомогою:

  • копірайтингу – написання оригінальних текстів на певну тему;
  • рерайтингу – методу, коли за основу береться готовий текст і повністю переписується.

Унікальність тексту вимірюється у відсотках і є співвідношенням обсягів запозиченого й авторського тексту. Існує загальноприйнята шкала:

  • 95% – 100% – дуже високий рівень унікальності;
  • 90% – 95% – високий рівень унікальності;
  • 80% – 90% – середня унікальність;
  • 79% і нижче – низький рівень унікальності.

Я зазвичай вимагаю від копірайтерів унікальності не нижче 90%, оскільки такі тексти добре цінуються пошуковими системами. Однак інформація повинна бути не тільки оригінальною, але й корисною. Тоді з’являється ймовірність, що ця стаття затримається в ТОПі значно вище.

Далі давайте розберемося, наскільки важлива унікальність тексту на типових сторінках комерційних сайтів.

  1. На таких сторінках, як «Головна», «Про компанії», «Контакти» однозначно повинен бути унікальний текст. Сюди входять: унікальна торгова пропозиція (УТП), переваги організації, контакти компанії (реквізити, номери телефонів, адреса, email). Все це повинно бути оригінальним і не збігатися з контентом на сайті інших компаній, інакше сайт може потрапити під фільтр афільовані.
  2. Залежно від специфіки та тематики ресурсу в картках товару можна допускати неунікальний текст. На щастя, пошукові системи розуміють, що важко створити дійсно унікальний текст – наприклад, для товарів газового обладнання або трубного металопрокату, тому що технічні параметри будуть повторюватися на різних ресурсах. У таких випадках потрібно робити акцент на дизайні та юзабіліті, щоб добитися високих позицій.
  3. По-справжньому унікальність важлива в статтях, новинах, оглядах вашого сайту, оскільки тут просто скопіювати не вийде. Одним із варіантів вирішення може стати вказівка на першоджерело – посилання на ресурс, з якого була взята інформація. Тоді така стаття може зайняти почесне місце в топах, особливо якщо у сайту-першоджерела хороші поведінкові чинники. Також важливу роль відіграє клікабельність у видачі. Наприклад, якщо у сайту-першоджерела слабо опрацьований сніппет, який не приваблює користувачів, а у сайту, який скопіював сторінку, буде добре опрацьований Title, добавлена мікророзмітка й емоджі, користувач відповідно буде переходити не на першоджерело, а на копію. Додатково додається вага копії, якщо це останній клік у видачі (last click).
  4. Повністю неунікальний текст може використовуватися у випадках, коли мова йде про інтелектуальну власність – наприклад, закони та постанови на сайтах юридичної тематики, тексти різних книг у онлайн-бібліотеках, тексти пісень на музичних сайтах і т.д.

У протилежних випадках текст можна легко унікалізувати.

Унікальні зображення

На сьогодні використання зображень є одним із успішних методів просування. Вони також є додатковою цінністю статей. Картинки пожвавлюють текст, роблячи його більш читабельним і посилюють привабливість сторінки.

Зараз Яндекс і Google можуть розрізняти зображення не тільки за атрибутами тегу <img>, а й по самій графіці. Вони цінують оригінальний контент, оскільки за рахунок цього можуть показувати користувачам більш різноманітні результати у видачі. Унікальні зображення дозволяють сайту брати участь в пошуку за картинками і отримувати додатковий трафік. Однак крім наявності авторських зображень потрібно оптимізувати теги Alt і Title, текст біля зображення і саму сторінку.

Ідеальний варіант – зробити фотографії (намалювати) самому або найняти штатного фотографа. Якщо ж такої можливості немає, можна знайти картинки через пошук або на фотобанках, а потім унікалізувати їх за допомогою графічних редакторів.

Допоможуть такі прийоми:

  • дзеркальне відображення;
  • поворот на кілька градусів;
  • кадрування;
  • застосування різних графічних фільтрів.

Унікальний дизайн

Якщо ж ви вирішили скористатися шаблонним дизайном, щоб заощадити час і кошти, будьте готові до того, що ще кілька, а то й десятки сайтів у інтернеті мають точно такий самий дизайн. Природно, такий дизайн буде не дуже добре сприйматися пошуковими системами.

Також перерахую ще кілька мінусів використання шаблонного дизайну:

  • Це може негативно позначитися на поведінкових факторах. Якщо користувачі побачать сайт з однаковим дизайном, вони можуть вважати його вторинним, таким що не заслуговує належної уваги і просто залишать його.
  • У більшість шаблонних сайтів складно або неможливо вносити істотні зміни в дизайн – такі як переміщення блоків, віджетів, меню та інших елементів.
  • Також значним мінусом є те, що творці безкоштовних шаблонів часто вшивають в код сторінки приховані чи наскрізні посилання, через які буде переливатися вага з вашого сайту на сайт творця. Також за рахунок таких посилань він отримає безліч переходів по реферальним посиланням, які будуть приносити йому прибуток.

Загалом сайти з шаблонним дизайном можуть ранжуватися на рівні з сайтами, що мають унікальний дизайн, однак конкурувати за місце в ТОПі значно важче.

Якщо ви хочете добитися серйозних результатів, важливо створити для свого веб-сайту дизайн, який буде відрізняти його від конкурентів. Якщо дизайн вашого сайту буде повністю збігатися з іншим ресурсом, то є ризик потрапити під афіліювання. Також на вас може поскаржитися власник сайту-двійника. Не варто копіювати успішні рішення, навіть якщо вони вам дуже сподобалися.

Гарне зовнішнє оформлення – це унікальний дизайн. Потрібно постійно шукати нові, цікаві та незвичайні рішення UI/UX – це високо оцінять як користувачі, так і пошукові системи.

Багато хто під дизайном розуміє структуру. Однак для інтернет-магазину створити абсолютно унікальну структуру буде складно. Тут краще стежити за зручністю користувачів. Під час створення інтернет-магазину вибирайте шаблон із правильною структурою та наповнюйте його унікальним контентом.

Сервіси для перевірки унікальності тексту

Давайте коротко розглянемо 3 топових сервіси для перевірки унікальності тексту, які використовуємо ми.

  1. Text.ru

Сервіс безкоштовної онлайн-перевірки тексту покаже відсоток унікальності тексту, а також знайде дублікати та рерайт. Додатково перевіряє орфографію та виконує SEO-аналіз тексту (кількість символів із пробілами та без них, кількість слів, відсоток заспамленості та води).

онлайн сервис для проверки уникальности текста text.ru

  1. Адвего Плагiатус

Даний сервіс перевіряє тексти на унікальність за алгоритмами шинглів, лексичних збігів і псевдоунікалізаціі. На сайті Advego користувачам доступні:

  • безкоштовний SEO-аналіз тексту (щільність ключових слів, частотність, стоп-слова, водність, класична й академічна нудота, граматичні помилки);
  • сервіси перевірки орфографії, онлайн-транслітерації;
  • генератор URL.

Є як онлайн-версія, так і десктопна версія.

сервис проверки уникальности текста Advego Plagiatus

  1. Etxt.ru

У даному сервісі є можливість перевірити тексти на унікальність. Незареєстровані користувачі можуть безкоштовно перевіряти тексти довжиною до 3 тисяч символів, зареєстровані – до 15 тисяч. Є різні типи перевірок: глибока перевірка, експрес-перевірка. Що цікаво, є перевірка картинок та інші функції. Для перевірки великої кількості текстів команда eTXT готова надати користувачеві окремий сервіс (стягується абонентська плата).

Є три види програми:

  • десктопна версія (безкоштовно);
  • онлайн-версія (1,5 руб. за 1000 символів);
  • API (абонентська плата – 3000 руб./місяць).

сервис для проверки текста на уникальность etxt.ru

Як впливає унікальність контенту на просування в різних ПС?

Можна з упевненістю сказати, що до копіпаст Google і Яндекс ставляться негативно. Однак, як показує практика, Google більше цінує релевантність і те, наскільки вирішується завдання користувача, тому контент з низькою унікальністю може спокійно ранжуватися в ТОПі.

У Яндексі ж низька унікальність контенту може призвести до видалення сторінок з індексу, а якщо неунікальний контент виявляється на більшості сторінках сайту, це може призвести до песимізації сайту, тобто зниження його позицій у пошуковій видачі.

Чому неунікальні статті потрапляють у ТОП?

У мене є 2 версії того, чому так відбувається:

  1. «Багаторукий бандит» може допомогти неунікальним статтям потрапити в ТОП Яндексу. Даний алгоритм піднімає нові сайти в ТОП, оцінює їх поведінкові фактори і приймає рішення, чи гідний сайт бути в ТОПі. Потрапити в ТОП неважко – важко там утриматися. І тут на допомогу приходять поведінкові фактори і last click, про які згадав вище.
  2. Зараз досить багато тематик, у яких не те що важко, а неможливо створити унікальні статті. Наприклад, це тексти законів, судових рішень, юридичних формулювань і т.д. Також до таких видів належать онлайн-бібліотеки, тексти пісень і різна довідкова інформація, яка є незмінною.

У таких випадках у бій вступають поведінкові чинники. Якщо користувач перейшов на сайт і не повернувся у видачу, значить, він знайшов, що шукав. Висновок: сайт цікавий і в повній мірі відповідає на запит користувача, тому ПС будуть залишати їх у ТОПі. В інтернеті міститься дуже багато хорошого контенту, але мало просто написати хорошу статтю – її потрібно добре представити користувачеві.

Захист від копіювання контенту

Давайте поговоримо про те, як убезпечити веб-сайт від копіювання контенту. Почнемо відразу з поганих новин: повністю убезпечити себе від копіювання контенту неможливо, але можна ускладнити недоброзичливцям цей процес.

1) Якщо ви помітили, що ваш контент крадуть, необхідно в першу чергу подивитися, чий контент з’являється раніше в індексі пошукових систем.

У разі якщо ваш сайт індексується пізніше, необхідно вжити заходів для прискорення індексації.

Індексацію можна поліпшити наступними способами:

  • Автоматично додавати створені сторінки в sitemap.
  • Вивести на сайті наскрізні блоки з посиланнями на нові статті.
  • Відправляти нові статті на індексацію:
    • в Яндекс.Вебмайстрі це вкладка «Переобхід» (розділ «Індексування»);
    • в Google Search Console – заходимо в «Перевірити URL» і перевіряємо адресу, потім натискаємо на кнопку «Запросити індексування».
  • Налаштувати заголовки Last-Modified.
    Суть цього методу: якщо після останнього обходу боту на сторінки не вносилися зміни, сервер повинен дати 304 відповідь, щоб бот не викачувати їх вміст і перш за все витрачав квоту на сторінки, що реально змінилися з моменту попередньої індексації або ж на нові документи.
  • Встановити «Ловець ботів».
    Коли пошуковий робот буде приходити на сторінку, спеціальний скрипт покаже йому посилання саме на непроіндексовані сторінки. Варто згадати, що це досить дороге задоволення.
  • Налаштувати автоматичне додавання посилань із соціальних мереж або хабів із посиланням на нову сторінку. Це приверне бота, він перейде за посиланням і обійде сторінку. Таких посилань повинно бути багато.
  • Закрити від індексації сторінки пагінації, які ведуть на старі сторінки. Залишити відкритою пагінацію, яка веде на нові сторінки, додані протягом 4-5 днів.
  • Пінгувати нові сторінки.

2) Закріплення авторства контенту за собою.

Яндекс:

  • для нового контенту використовуємо інструмент «Оригінальні тексти» в Яндекс.Вебмайстрі (розділ «Інформація про сайт»);

инструмент «Оригинальные тексты» в Яндекс.Вебмастер

Google:

  • Можливості закріпити за собою оригінальність текстів, як в Яндексі, немає. Тому докладаємо максимальних зусиль, щоб наш контент індексувався раніше.
  • У випадку порушеннях авторських прав подаємо скаргу на дублюючий контент.

Після розгляду та підтвердження авторського права, сторінки з дубльованим контентом повинні бути видалені з індексу ПС Google — пруфлiнк.

3) Платне розміщення статей на менш трастових сайтах із посиланням на оригінал, джерело.

Чим більше таких посилань отримає джерело, тим менше пошукова система буде сумніватися в його авторському праві на цей контент.

За такої системи власники великих новинних порталів можуть бути впевнені, що їхня репутація не постраждає за рахунок більш дрібних і менш сумлінних ресурсів. Крім того, власники менш трастових ресурсів мають можливість заробити на платному розміщенні статей з посиланням на першоджерело контенту.

4) Заборона на копіювання

Захистити свій контент від копіювання можна на рівні скрипта сайту, в якому прописуються спеціальні команди, або в якому додаються деякі плагіни. Наприклад, для WordPress існує спеціальний плагін WP-CopyProtect, який просто забороняє виділення тексту на сторінці, а також забороняє кліки правою кнопкою миші. Однак «просунуті» користувачі все ж таки зможуть витягнути контент з вихідного коду сторінки.

5) Приховані посилання

Існують скрипти, які під час копіювання контенту з вашого сайту можуть непомітно поставити посилання на ваш же сайт у коді сторінки конкурента. А щоб людина, яка крала у вас контент, нічого не помітила, потрібно продумати все ж таки один момент – змістити посилання таким чином, щоб воно не було видне редактору.

Важливо! Даний метод потрібно використовувати вкрай обережно і застосовувати тільки в тому випадку, коли ваш контент дійсно крадуть, оскільки Google може накласти санкції за прихований текст і посилання.

6) Брендування зображеньзначок с фотостока "100% original"

Додавайте на ваші фотографії та зображення фірмові кольори, логотип компанії або посилання на сайт. Це не тільки захистить картинки від копіювання, але й підвищить впізнаваність вашого бренду/ресурсу.

Звичайно, можна за допомогою спеціальних програм прибрати або обрізати логотип, водяний знак, проте не кожен стане витрачати на це час і сили.

7) Заміна зображення на порожній файл

Ще один спосіб захистити картинку або зображення від скачування – встановити плагін для WordPress Photo Protect. Під час скачування зображення ми отримаємо тільки порожній файл.

Щоб не дати скачати картинку у вихідному розмірі, можна за допомогою Photoshop накласти прозорий шар такого ж розміру поверх оригінального зображення.

Звичайно, за бажання її все одно можна буде скопіювати, зробивши скріншот, однак, знову-таки, не кожен буде витрачати на це час.

Висновки

На мою думку, пошукові системи все ж таки приділяють велику увагу унікальності контенту, і вона, без сумніву, є одним з найважливіших чинників. Однак однієї унікальності недостатньо, щоб наблизити сторінку до топу пошукової видачі.

  • Унікальність тексту буде працювати в сукупності з затребуваністю, корисністю, актуальністю, якістю написання й оптимізацією під ключові запити. Також потрібно подбати про те, щоб прочитання цих статей було зручним для користувача. Тоді трафік не змусить себе довго чекати.
  • Унікальний контент на сайті – це в першу чергу довіра пошукових систем і впевненість в тому, що ніяких фільтрів не буде накладено.
  • Якщо контент неунікальний, але дає більше цінності для користувача, ніж першоджерело, такий контент, швидше за все, буде отримувати більшу частку трафіку, ніж першоджерело.
  • Якщо ви хочете копіювати чужий контент, потрібно більше працювати над поведінковими чинниками. Тільки тоді ви зможете потрапити в ТОП.

Не росте трафік сайту? Звертайтеся до нас!
Проаналізуємо потенціал і складемо детальні інструкції щодо просування

Відправити заявку

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Никита К.

SEO-аналитик

Начинал с изучения вёрстки, затем плавно переключился на SEO, и вот уже на протяжении 2 лет занимаюсь продвижением коммерческих сайтов в компании Siteclinic.

Веду несколько проектов под руководством опытного SEO Team Lead. Одним из основных направлений моей работы является анализ Usability веб-сайтов и изучение поведения пользователей на них. Считаю, что простота и удобство использования — главный фактор, напрямую влияющий на конверсии и продажи коммерческих веб-проектов.

Девиз: Судьба помогает смелым

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 оценок, среднее: 5,00 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх