Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Внутрішня оптимізація сайту    Як виявити смислові дублі та позбутися від них

Як виявити смислові дублі та позбутися від них

like 79
47
6
26

Ви хочете, щоб на ваш сайт заходило більше людей. Для цього його необхідно просувати за обмеженою кількістю ключових слів, які відповідають популярним запитам. А це часто призводить до того, що сайти наповнюються величезною кількістю однотипного контенту.

І в цьому випадку постає проблема текстових смислових дублів – текстів, унікальних технічно, але не унікальних за змістом. Тобто текст передає одну і ту саму інформацію, але різними словами.

Текстові смислові дублі комерційного та інформаційного характеру можуть виглядати по-різному. Однак у них є загальна ознака – відсутність додаткової унікальної та корисної інформації.

Давайте розглянемо найчастіші типи смислових дублів, умовно виділені нами:

1. Регіональні (географічні) текстові дублі

Припустимо, ви пропонуєте прибирання в Москві, Митищах, Хімках, Одинцово та ряді інших міст. Природно, ви хочете просунутися за цими запитами – запропонувати послугу в кожному місті.

Ключовик будується наступним чином: «основний запит + регіон».

Багато хто в цьому випадку пише статті про те, як відбувається прибирання квартир і для чого це потрібно – пишуться однакові статті, які відрізняються лише назвами міст.

Головна проблема – текст пишеться під «основний запит», а не під запит «основний запит + регіон». Тобто в таких статтях пишуть про прибирання квартир загалом, а не про прибирання квартир у певному місті (без особливостей для жителів саме цього міста).

2. Синонімічні текстові дублі

У цьому випадку маються на увазі тексти, що описують одну послугу або товар, але які називають її синонімом.

Тобто: «основний запит (сінонім1)», «основний запит (сінонім2)», «основний запит (сінонім3)» .

Наприклад:

«Як зняти квартиру» і «Як орендувати квартиру»

«Як зняти квартиру на день» або «Як зняти квартиру подобово»

У кожній парі мова йде, по суті, про одне і те ж саме, тільки використовуються синоніми та схожі за змістом слова. У даному випадку подати щось унікальне буде дуже важко, тим більше пошукові системи розрізняють синоніми і бачать подібні збіги.

3. Загальне та  конкретне

Поширені дублі, коли текст пишеться окремо під загальний і окремо під конкретний запит. Наприклад, може бути стаття про «вибір смартфона» (загальне) і окремо про «вибір смартфона Samsung» (конкретне). У даному випадку статті часто роблять схожими: у статті про смартфон йдеться про Samsung, а в статті про Samsung – про характеристики, загальні для всіх смартфонів. Такі сторінки пошукова система може вважати однаковими – міняти релевантність або зовсім не індексувати їх.

Ми привели найбільш поширені види дублів, але, звичайно ж, можна зустріти й інші випадки, все залежить від тематики.

Як виявити текстові дублі?

Головна відмінність смислових дублів від технічних полягає в тому, що вони не з’являються автоматично, а створюються навмисно – або спеціально, або через незнання принципів роботи пошукової системи.

Тому шукати їх доведеться вручну:

Прочитайте текст і задайте собі питання: «Яка тема розкривається у статті?» Якщо відповіді почнуть збігатися – швидше за все, це текстові дублі.

Ознаки смислових текстових дублів на сайті:

  • зміна релевантної сторінки за ключовими запитами;
  • зниження позицій за частиною запитів;
  • випадання сторінок з індексу.

Як позбутися смислових дублів?

Інформаційні тексти:

1. Необхідно чітко розуміти, під який запит ви пишете статтю, яким чином ви можете її оптимізувати. Якщо стаття пишеться під запит «прибирання квартири в Хімках», то потрібно писати статтю про прибирання квартири в Хімках і не робити акцент тільки на прибиранні.

2. Необхідно унікалізувати контент – додати інформацію, яка буде унікальна тільки для даної статті, не буде ніде зустрічатися.

3. Додати унікальні зображення, схеми, графіки, інфографіки. Якщо ви пишете про прибирання квартири в різних містах, то навіть зображення квартир у цих містах, зображення будинків, вулиць різних міст можуть мати вирішальне значення. Можна використовувати схеми проїзду (для послуг), схеми пристрою або ремонту (для товарів).

4. Можна вставити цитату експерта з його зображенням і підписом. Це також додасть авторитетності статті, зробить її унікальною.

5. Посилання на наукові дослідження та законодавчі акти – все це говорить про те, що інформація має значення і не була придумана.

Комерційні тексти:

1. Додати унікальні пропозиції цін, послуг, умови роботи.

2. Розповісти про ваш досвід і ваших фахівців (конкретику, а не “у нас багатий досвід і висококваліфіковані фахівці”).

3. Додати відгуки клієнтів про вашу компанію (наприклад, з різних міст, якщо послуги надаються за різними регіонами).

Як застерегти себе від смислових дублів

Щоб виключити появу смислових дублів, вам необхідно:

1. Скласти стратегію написання текстів.

2. Підготувати зрозуміле типове ТЗ для їх написання. Як це зробити, можна прочитати у нашій статті.

3. Знайти копірайтерів, які добре розбираються в темі і у яких ви впевнені.

4. Проводити постійний моніторинг конкурентів для відстеження загальних тенденцій за запитами, що нас цікавлять.

Щоб специфіка смислових дублів стала зрозумілішою, наведемо невеликий приклад:

Який з цих сайтів, на вашу думку, має цінність і не є смисловим дублем?

Перший сайт:

Другий сайт:

Третій сайт:

Тільки в третьому тексті є додаткова унікальна інформація. У ньому йдеться про «ремонт холодильників на дому» та міститься конкретна комерційна пропозиція. Тема двох перших текстів – ремонт холодильників. Тема останнього – ремонт холодильників від конкретної компанії.

Пам’ятайте: тексти на вашому сайті повинні не лише відповідати на запит і бути технічно унікальними, але і нести додаткову цінність – у вигляді нової інформації або комерційної пропозиції.

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Никита П.

SEO-аналитик

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 оценок, среднее: 4,25 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх