Заказать SEO-услуги
Согласен с правилами обработки персональных данных
Скорость ответа - до 30 минут!

Блог(укр)    Технічні аспекти    Огляд CMS-систем. Потужний, гнучкий, безпечний Drupal

Огляд CMS-систем. Потужний, гнучкий, безпечний Drupal

like 36
11
7
18

 

Отже, знайомтеся – DRUPAL.

“Зручний і потужний”. Таким коротким слоганом представляють свій продукт розробники Drupal.

Не можна з ними не погодитися, хоча зручним він стає, скоріше, через певний період використання, коли ви вже придбали необхідний досвід роботи з його адмінкою, файловою структурою і т.д.

Втім, перевага цієї CMS саме в її розширюваності, що для недосвідченого користувача може бути непомітним. Можливо, в цьому і є причина того, що Drupal не такий популярний, як його неквапливі конкуренти.

Drupal – потужний інструмент для створення сайтів. На перший погляд – і його файлова система, і адмінка досить складні та заплутані. Як правило, Drupal використовують у великих проектах. Невеликим сайтам-візиткам більше підійдуть простіші CMS.

 

Головні особливості цієї CMS: гнучкість, легка розширюваність, безпека, наявність безлічі засобів для оптимізації під високе навантаження. Саме тому його так люблять програмісти!

Трохи про структуру адмінки і представлення даних

У Drupal представлення даних розбите на типи. Вони включають у себе безліч модулів по роботі з вмістом, багатомовністю, пошуком контенту, структурування даних, налаштування сайту і т.д.

Розглянемо найцікавіше.

Вміст (або ноди, якщо використовувати термінологію Drupal). Тут є певна відмінність від інших СMS. Справа в тому, що завдяки нодам можна створювати різні типи даних. Це може бути блог новин, голосування, коментарі чи просто форма контактів. Усе це створюється, як вміст із різними типами даних, у той час як у більшості СMS за це відповідає окремий модуль.

Таксономія (або класифікація даних). Дозволяє створювати категорії, завдяки яким можна буде групувати вміст сайту. Модуль досить простий, хоча його назва спочатку може відлякати. Спробуйте назвати його по-своєму. Наприклад, «Категорії».

Переклад інтерфейсу. У Drupal представлений досить потужний інструмент багатомовності.
По-перше, ви можете перекласти будь-який створений вами матеріал, статтю, пункт меню. А по-друге, службові терміни сайту (наприклад, фрази модуля пошуку, хлібних крихт, тобто параметри, які генеруються системою) так, як вважаєте за потрібне, просто додавши свій переклад до потрібного терміну.

View. Найпотужніший інструмент відображення даних. Завдяки грамотній структурі баз даних у Drupal, можна створювати пов’язані запити на вибірку між кількома таблицями. Якраз цим і займається View.
Тобто ви можете створювати сторінки з будь-якими створеними до цього статтями, виводити на них форми пошуку, реєстраційні форми та багато іншого. Також можна фільтрувати вивід даних за їх мовою, приналежністю до будь-якої категорії та ін.

Модуль на перший погляд дещо заплутаний, і це дійсно так. Але запевняю – через незначний проміжок часу роботи з ним, він видається вам досить доступним.

 

Трохи про файлову структуру

На перший погляд, файлова структура Drupal може здатися злегка заплутаною. Втім, якщо працювати виключно з файлами шаблону вашого сайту, все видається досить простим.

Отже, шаблон (тема). По суті, Drupal так влаштований, що у нас не виникне необхідність редагувати файли бібліотеки CMS, і ми обмежимося лише роботою з файлами нашого шаблону. А їх тут не так і багато. До слова, створення шаблону для Drupal проходить значно простіше, на відміну від більшості подібних СMS.

  • page.tpl.php Власне, тут і є наш шаблон. Скажімо так: містить всю html розмітку для сайту.
  • template.php Весь php код сайту, вся «логіка» для вашого шаблону. Тут ми можемо редагувати дані, визначати функції для роботи з ними.

По суті, цих 2-х файлів у більшості випадків вам вистачить для роботи із сайтом «зсередини». Звичайно, є ще файли зі статикою типу js, css. Згодом, можливо, знадобиться багатошаблонна структура, так би мовити, «розвантаження» файлу page.tpl.php.

З огляду на свою популярність Drupal добре підтримується. У мережі існує безліч як платних, так і безкоштовних модулів, величезна кількість документації та форумів, де можна знайти відповідь на будь-яке питання.

Загалом Drupal підійде для проектів більших, ніж звичайні інформаційні сайти. На перший погляд непроста, заплутана архітектура відлякує недосвідчених користувачів, а програмістів, навпаки, приваблює своєю багатою функціональністю.

У наступному огляді ми розглянемо CMS, яка стане хорошим вибором якраз для невеликих сайтів!

Подписаться на рассылку

Еще по теме:


Коллегия Редакторов SiteClinic

Оцените мою статью: 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 оценок, среднее: 5,00 из 5)

Есть вопросы?

Задайте их прямо сейчас, и мы ответим в течение 8 рабочих часов.

Наверх